500 g mąki
15 g drożdży
150 ml mleka
130 ml wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki roztopionego masła
15 g drożdży
150 ml mleka
130 ml wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki roztopionego masła
(można dodać jajko)
Na początek z drożdży ,ciepłego mleka , cukru i jednej łyżki mąki robimy zaczyn. Mieszamy wszystko i odstawiamy na 10 minut w cieple miejsce.
Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki, dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy roztopione masło.
Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w misce przykryte ściereczką na około 1h.
Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoja objętość. Ciasto dzielimy na mniejsze części i formujemy bułeczki. Układamy na blachę, przykrywamy ściereczką i czekamy kolejne 30 minut. Po tym czasie bułeczki urosną.
Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut.
Bułeczki będą rumiane i chrupiące. Najlepiej smakują z dżemem.
Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki, dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy roztopione masło.
Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w misce przykryte ściereczką na około 1h.
Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoja objętość. Ciasto dzielimy na mniejsze części i formujemy bułeczki. Układamy na blachę, przykrywamy ściereczką i czekamy kolejne 30 minut. Po tym czasie bułeczki urosną.
Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut.
Bułeczki będą rumiane i chrupiące. Najlepiej smakują z dżemem.
Smacznego życzy GABRYSIA!